Unit Khidmat Penyayang

Dalam usaha menentukan kesejahteraan masyarakat melalui pelbagai perkhidmatan yang disediakan, JKM memberi keutamaan terhadap peningkatan sistem penyampaian perkhidmatan. Salah satu mekanisme untuk mencapai hasrat tersebut adalah melalui perluasan dan peningkatan jentera penyampaian perkhidmatan sedia ada kepada masyarakat khususnya kumpulan sasar sehingga ke peringkat akar umbi tanpa mengira di mana mereka berada.

Program UKP merupakan satu program pendampingan sosial atau social outreach untuk mendekatkan JKM kepada masyarakat khususnya masyarakat terpinggir, daif, miskin dan yang sukar mendapat bantuan. Melalui pendekatan outreach yang digunakan, urusan penyampaian perkhidmatan tidak lagi hanya tertumpu di pejabat sebaliknya pegawai dan kakitangan yang terlibat akan keluar mendampingi dan mengenalpasti kumpulan sasar bagi menyampaikan perkhidmatan yang diperlukan.

UKP berkonsepkan kepada perkhidmatan bergerak untuk mengendalikan khidmat bantuan dan rujukan secara berpusat bagi membantu individu, komuniti dan golongan lain yang memerlukan di kawasan setempat melalui perkhidmatan dan program yang disediakan oleh JKM, agensi lain dan Pertubuhan Sukarela Kebajikan.

Bermula pada tahun 2006, sebanyak 16 buah kenderaan UKP telah diagihkan kepada semua negeri. Pada tahun 2007, bilangan kenderaan UKP bertambah kepada 61 buah. Ia terdiri dari 32 buah van jenis Toyota Hiace dan 29 buah bas mini (coaster) jenis Nissan. Agihan mengikut negeri adalah seperti di bawah :

Negeri

Jenis Kenderaan

Bas Mini  |  Van

Sabah

Sabah

Sabah

PENAFIAN : Pentadbir laman web ini tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan sebarang maklumat yang terdapat di dalam laman web ini.Paparan terbaik menggunakan Internet Explorer 6.0 ke atas dan resolusi 1024x768.
Hakcipta © 2024 Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Am Sabah. | Designed by Pusat ICT Sabah |